8 Jenis Penyakit yang Boleh Dicegah dengan Berjalan Kaki

on Saturday, June 1, 2013

Sekurang-Kurangnya 8 Penyakit Boleh Sembuh Dengan Berjalan Kaki. Jika selama ini anda malas untuk berjalan kaki, fikirkanlah kembali. Menurut satu kajian, berjalan kaki boleh mengurangkan lapan jenis penyakit. Malah boleh menyembuhkan penyakit tanpa harus mengeluarkan wang.
Mulai sekarang rajin-rajinlah berjalan kaki kerana dapat mengelakkan daripada banyak penyakit yang berbahaya. Berikut merupakan 8 jenis penyakit yang boleh disembuhkan dengan hanya berjalan kaki :
1. Serangan Jantung: Berjalan kaki boleh mengurangkan risiko serangan jantung. Otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner ) agar segar dan berfungsi secara normal untuk mengepam darah tanpa henti.
Berjalan kaki dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Berjalan kaki dengan lebih kerap dapat mendatangkan kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai span penyerap kolesterol (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki dengan pantas.
Berjalan kaki merupakan satu alternatif yang terbaik untuk mencegah serangan sakit jantung kerja berjalan dengan cepat boleh menurunkan risiko serangan jantung.
2. Stroke: Satu kajian dilakukan terhadap 70 ribu pesakit di Harvard School of Public Health yang bekerja sambil berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, hasilnya risiko diserang stroke menurun sehingga dua pertiga.
3. Membakar Lemak: Rutin berjalan kaki akan meningkatkan metabolisme tubuh. Selain sejumlah kalori terbuang oleh aktiviti berjalan kaki, kelebihan kalori yang tersimpan di dalam tubuh akan ikut terbakar, kemudian kenaikan berat badan tidak terjadi.
4. Melangsingkan Badan: jika anda memppunyai berat badan yang berlebihan, luangkanlah masa untuk berjalan kaki. Pergerakan kaki melibatkan seluruh tubuh dan mampu untuk menurunkan berat badan serta lemak yang ada terutama di bahagian perut. Lakukan berjalan kaki secara rutin selama satu jam.
5. Kanser: Gejala kanser akan lenyap dengan sendirinya jika kita rajin berjalan kaki. Kanser yang dimaksudkan adalah jenis kanser usus besar (colorectal carcinoma).
Sebagai mana yang kita ketahui, pergerakan badan dapat melancarkan peristaltik usus, sehingga membolehkan proses untuk membuang air besar lebih lancar. Kanser usus dicetuskan oleh najis tertahan lama dalam saluran pencernaan. Sementara dalam satu kajian lain, berjalan juga boleh menurunkan risiko terkena kanser payudara.
6. Mencegah Osteoporosis: Sering berjalan bukan hanya menyebabkan otot-otot badan menjadi sihat, rangka atau tulang di dalam tubuh anda juga akan menjadi sihat dan kuat.
Osteoporosis tidak cukup hanya dengan rutin mengambil vitamin D dan kalsium yang banyak, tubuh juga memerlukan gerak badan dan memerlukan waktu paling kurang 15 minit dibawah sinaran matahari pada waktu pagi dan anda akan terhindar dari osteoporosis.
7. Mencegah Kencing Manis: Dengan rutin berjalan kira-kira 6 km per jam, dalam tempoh selama 50 minit juga mampu mencegah penyakit diabetes, khususnya pada mereka yang bertubuh gemuk (National Institute of Diabetes and Gigesive & Kidney Diseases).
Selagi gula darah boleh dikawal hanya dengan cara bergerak badan (brisk walking), ubat tidak diperlukan. Anda hanya memerlukan berjalan secara rutin untuk terus menjaga kesihatan badan dan terhindar dari diabetes.
8. Stres: Berjalan kaki dengan cepat boleh menggantikan ubat anti-stres yang biasanya diminum secara rutin oleh pesakit tekanan emosi. Mulai sekarang, rajinlah berjalan kaki kerana dapat menyembuhkan stres yang boleh mengganggu rutin aktiviti harian anda.

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© JomLepak! Blog All Rights Reserved